Beethoven 9e – Brabant Koor en Philharmonie Zuidnederland

“Het Brabantkoor zong heerlijk royaal, trefzeker en zuiver” (ED 6 februari 2017) schrijft Marjolijn Sengers in het Eindhovens Dagblad.

Beethoven 9, altijd een ervaring

Beethoven 9e Symfonie “Ode an die Freude” met Brabantkoor en Philharmonie Zuidnederland in Eindhoven o.lv. Michael Sanderling, in Maastricht, Eindhoven, Heerlen en ‘s-Hertogenbosch op 2,3, 4 en 5 februari 2017. In een live uitzending van het Radio 4 Avondconcert (presentatie: Wouter Pleijsier) te horen geweest op 2 februari 2017. Bij elk concert zat de zaal helemaal vol en we kregen van het publiek een lang en uitgelaten staande ovatie. Het was de 3e keer in mijn muzikale carrière dat ik dit stuk zingen mocht en het is altijd heel intensief om te doen.

Jubileum

Vijfentwintig jaar geleden werd met het Verdrag van Maastricht officieel de Europese Unie opgericht. Er is geen werk dat beter bij deze mijlpaal past dan de monumentale Negende van Beethoven. In het triomfantelijke laatste deel klinkt Schillers beroemde Ode an die Freude, groots en revolutionair gebracht onder leiding van Beethoven specialist Michael Sanderling.

Luister de gehele uitzending
De zeggingskracht van dit Europese volkslied krijgt extra betekenis met een theatrale opmaat tot Beethovens noten door acteur Michel Sluysmans van Toneelgroep Maastricht en de wereldpremière van Unificazione (eenwording) van de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Zo komen Koerdische klanken en westerse wegen samen in een visie op het Europa van vandaag. Al met al een indrukwekkend muzikaal en theatraal statement en hedendaagse reflectie op Beethovens grootse ‘Europese hymne’.