De oefengroep Circle Song krijgt in 2024 een nieuwe naam én pagina: VOCAAL LAB

Informatie en data over de Vocaal Lab workshops zijn hier te vinden.

Circle Song, Improvisatie, Vopa, Solfa en canons

In 2022 ben ik begonnen met de opleiding Vocal Leadership op het conservatorium van Rotterdam, Codarts. Inmiddels heb ik 3 modules afgerond met een certificaat. In augustus 2023 en heb ik een oefengroep “Circle Song” opgericht die vanaf januari 2024 het “Vocaal Lab” gaat heten. Tussen augustus en eind december 2023 zijn er 8 lessen geweest waarin de deelnemers kennis maakte met deze manier van muziek maken.

Wat deden we in die oefengroep? Praktische solfège, door middel van handzingen. Zo ontstaat er een melodisch en harmonisch kader. Met een canon of een zelf verzonnen melodie creëer ik de bas. Een basis die dan wordt aangepast en aangevuld met Vopa’s. Vopa is een afkorting van de term Vocal Painting. Dit zijn instructies waarmee we als het ware een muzikaal schilderij maken. Met Vopa’s brengen veranderingen aan in de melodie, het tempo, volume, enzovoort. De melodie wordt meerstemmig en verandert van karakter. Vopa is dus: ‘muzikaal schilderen’. Anders gezegd: terwijl we zingen, componeren we.

Voor koorzangers is dit een interessante muzikale aanvulling op zangles en koorrepetitie, maar iedereen die zingen leuk vind kan meedoen.

Al is de methode ook nieuw voor mij; als zangeres, dirigent en zangdocent en muziek docent is het iets dat mijn van nature goed afgaat. En ik wordt er ontzettend blij van. En ook de deelnemers worden er blij van. Dit doen is tegelijk uitdagend als ontdekkend, uitproberen en ongedwongen muzikaal plezier hebben.

Achtergrond informatie over Solfa, Vopa en Circle Song

Solfa in de praktijk

Onze docent Vocal Leaderschip aan het werk met handzingen en improvisatie met een groep niet-zangers.

Solfa, wat is dat?

Door middel van handzingen leer je ‘van blad’ zingen en met ritmegebaren leer je ritmes uitvoeren. Solfa is een andere vorm van solfège. Met Solfa zetten we een basis neer van melodie, harmonie, maat en ritme. Als kers op de taart is er de mogelijkheid voor een zanger tot het improviseren van een solo.
Met Solfa leer je de basisvaardigheden van muziek maken, niet in theorie, maar door te doen.
Kijk hiernaast wat onze hoofd docent van de Vocal Leadership opleiding doet en wat Solfa in de praktijk is.

Vopa staat voor Vocal Painting. Het zijn instructies om een Circle Song aan te passen, veranderen en aan te vullen waardoor het nooit saai of eentonig wordt.

Circle Song, wat is het?

In een Circle Song staan de zangers in een cirkel en zingt iemand korte melodieën en ritmes voor. We herhalen de motieven en vormen een melodisch, harmonisch en ritmische basis. Zodra iedereen aan het zingen is, gaan we zeze basis uitgebreiden, veranderen en aangevulen. Bijvoorbeeld het volume en tempo. Zo ontstaat een compositie die grotendeels in het moment gevormd wordt.
Elke deelnemer is actief betrokken bij dit proces en kan (als hij/zij wil) op zijn eigen niveau een inbreng hebben en een aandeel hebben in de Circle Song.
Bobby McFerrin is degene waarvan men zegt dat hij ermee is begonnen. Kijk maar eens….

Bobby McFerrin

Bobby MacFerrin zet een deel van zijn publiek aan het zingen, kijk hoe het werkt en wat er gebeurt…

Wat is Vocal Leadership?

Deze manier van werken heb ik geleerd tijdens mij studie Vocal leadership op Codarts in Rotterdam. Ik bezit het certificaat van module 1, 2, en 3.
De basis ligt in de methode ‘The Intelligent Choir’, die in de afgelopen tien jaar is ontwikkeld in Denemarken door Jim Daus Hjernøe. Sinds 2015 wordt de methode aangeboden op Codarts Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam. De term ‘koordirectie’ wordt vervangen door ‘vocaal leiderschap’. Het grootste speerpunt van de methode is dat de verantwoordelijkheid voor de muziek wordt gedeeld met de koorleden. De oorsprong van Vocal Leadership ligt in de Scandinavische, ritmische koormuziek, maar zoals uit de titel blijkt is de methode stijlvrij. Dus ook voor klassieke zangers, zoals ik, heel geschikt!

En omdat het zo een blije en vrije manier is van muziek maken wil ik het als zanger, dirigent en zangdocent graag delen met iedereen die ook blij wordt van zingen en muziek maken.

Meedoen?

Het staat allemaal op de Vocaal Lab pagina