Wat is het effect van Lax Vox?

Wij krijgen dagelijks vragen over het effect van de methode Lax Vox. Daarom geven wij hier graag antwoord op. Wat is nu werkelijk het effect van de Lax Vox methode? Patricia Smulders legt het aan je uit.

Het hoorbare effect als zanger is dat de stem meer draagkracht krijgt. Met meer draagkracht wordt bedoeld dat de stem makkelijker in de ruimte draagt, hij klinkt luider, met meer helderheid en glans terwijl je er niet harder voor hoeft te werken. Je klinkt luider maar zingt niet luider! Het is voornamelijk de kern in de stem die verbetert. Wat zangers vaak zeggen is dat het zingen makkelijker gaat.

Een ander merkbaar effect zit hem in de omvang van de stem, het lage en hoge bereik. Via Lax Vox leer je hoe je in het hoog en laag zingen het beste met de adem om kan gaan. Veel hoogte en laagte problemen bij zangers is de wijten aan het niet optimaal gebruiken van de adem. Bijvoorbeeld: in de hoogte drukt men teveel of geeft men te weinig adem en in de laagte zie je vaak dat mensen de toon naar beneden drukken en net iets teveel adem gebruiken. In beide gevallen verdwijnt klank en voelt het ongemakkelijk aan, het voelt onprettig. Men gaat knijpen en de stem klinkt bijvoorbeeld schel of hees in de hoogte en dof en gedrukt in de laagte.

Amateurszangers en Lax Vox

Veel amateurzangers zijn beperkt in hun omvang. Men klaagt vaak over gebrek aan hoogte, vals zingen in de hoogte en het ontbreken van laagte; het gevoel tegen een grens aan te zingen; hoog zingen is dan niet lang vol te kunnen houden; en het ontstaan van voelbare spanning bij het zingen in het hals/keel gebied. En dat alles maakt het lastig om te oefenen, men gaat eerder vermijden of krijgt het gevoel in het verkeerde stemvak te zingen.  Lax Vox leert je omgaan met de balans tussen ademdruk en ademstroom en daardoor in het hele bereik te ontdekken, te ontwikkelen en met kwaliteit te zingen. De stem wordt meer vrij, je krijgt kern in de hoogte en laagte en je krijgt overal meer draagkracht. De balans tussen ademdruk en ademstroom is namelijk niet overal hetzelfde, maar afhankelijk van toonhoogte! En de juiste balans kan je met Lax Vox trainen, leren voelen en leren begrijpen. Bij iedereen die voor het eerst door het slangetje zingt is de hoogte en laagte al meteen beter bereikbaar en soms zelfs verrassend. Mensen weten vaak helemaal niet wat hun stem kan, denken bijvoorbeeld alt te zijn terwijl ze eigenlijk een mooie hoge sopraan zijn.

Lax Vox is nog meer

Naast dit alles is het een onderzocht feit dat Lax Vox een ontspannend effect heeft in de keelholte en bovenste luchtwegen. Het bubbelen van het water als je met Lax Vox zingt, laat wangen, keelwand, strottenhoofd en spieren en banden mee bewegen. En dat heeft een masserend, ontspannend effect, en zelfs een herstellend effect op intensief gebruikte stemplooien. Heb je dus veel gezongen en misschien de stem een beetje overbelast, dan is Lax Vox dé manier om de stembanden te laten herstellen. Is er spanning is het keelgebied tijdens het stemgeven, dan is het het gebruik van Lax Vox dat maakt dat de spieren meer ontspannen. Ook na verkoudheid en ziekte kan je op die manier de stem weer op gang en in conditie brengen. Het is dus naast stemtraining een uitstekend middel voor opwarming, cool down en voor ontspanning.

Is het een tovermiddel? Nee hoor. Het is een kwestie van begeleiding zoeken, met een persoonsgerichte opbouw oefenen, geduld en vertrouwen hebben en Lax Vox structureel in je dagprogramma plannen. Niet veel uren oefenen, maar regelmatig elke dag een beetje. En dan kan het wonderen doen, maar die wonderen maak je echt zelf. Lax Vox is dus niet meer dan een hulpmiddel.

Ben je benieuwd wat het verschil is tussen de Lax Vox methode en andere methoden?

Interesse in onze Lax Vox lessen?

Bij Het Vocaalatelier in Eindhoven kun je al jarenlang terecht voor de Lax Vox methode. Wij hebben al veel zangers, sprekers en koren succesvol geholpen. Bent u benieuwd wat de Lax Vox methode voor u of uw groep kan betekenen? Neem dan contact op met ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.