• Het VocaalAtelier

  Patricia Smulders is vijfvoudig gediplomeerd. Ze is docent zang, docent schoolmuziek, docent muziek op schoot® en heeft het certificaat van Estill Voice Training (Certificate of Figure Proficiency). Ze volgt de studiedagen van Universal Voice, een interessante en zeer gedegen zangmethodiek. Ook heeft Patricia verschillende koordirectie certificaten. Ze werkt als: zangeres (sopraan); docent zang (klassiek, pop en musical); koorcoach; workshopleider en als vervangend koordirigent.

  Docent Zang
  Patricia heeft solozang gestudeerd bij Xenia Meijer en bij Maria Acda. Methodiek heeft ze gestudeerd bij Cora Peeters en Alberto ter Doest.
  Patricia behaalde het diploma Hoofdvak Solozang door het geven van een gevarieerd soloprogramma met aan de piano Ben-Martin Weijand. De afstudeerscriptie had als onderwerp: ‘zangles aan koorzangers’.
  Patricia geeft sinds 2006 zangles bij Het VocaalAtelier en geeft geregeld zanglessen op de Musicalschool van het CKE en bij Fontys Hogescholen.

  Docent Muziek
  Patricia is gediplomeerd Docent Muziek en heeft gestudeerd bij Hans van den Brand en Wil Barten. Tijdens de studie heeft Patricia 4 jaar het vak solozang bij Hans Smout en Marianne Klep afgesloten met een soloconcert. De afstudeer scriptie behandelde de muzikale en vocale ontwikkeling bij kinderen.
  Ze heeft als vakleerkracht muziek een aantal jaren gewerkt in het speciaal onderwijs en op het CKE. Bij Kunstfactor/Unisono heeft Patricia 10 jaar lang gewerkt als landelijk coördinator voor zingen met kinderen op kinderopvang en het basisonderwijs en als vooronderzoeker cultuureducatie.

  Koordirectie
  Patricia heeft een tweejarige bijvak opleiding voor koordirectie bij Hoite Pruiksma en Martien van Woerkom gevolgd. Tweemaal heeft ze de Kurt Thomascursus voor koordirigenten gedaan: level B & C. Ze heeft gedurende 10 jaar enkele vaste koren en 2 kinderkoren geleid. Patricia leidt momenteel een vrouwen vocaal ensemble met leerlingen en niet leerlingen en werkt af en toe als plaatsvervangend dirigent. In schooljaar 2017/2018 doet ze de Post HBO Koordirectie Klassieke en lichte Muziek op de Academy of Music en Performing Arts van Fontys. Twee keer, in 2018 en 2019 volgt ze een koordirectie summerschool in het Verenigd Koninkrijk onder leiding van Amy Bebbington, koordirigent en doctor of Musical Arts.

  Estill Voice
  Patricia heeft het certificaat ‘Estill Voice International’s Certificate of Figure Proficiency (CFP)’ behaald door het succesvol doen van het Estill Voiceprint examen.
  Ze heeft het CFP examen gedaan bij Alberto ter Doest en training gehad van Anja Kwakkestein, Alberto ter Doest en Marleen van Dijk. 
  De Estill Voice methode kent een aantal zeer praktische handvatten die als vanzelfsprekend geïntegreerd worden in de zanglessen en koorcoaching.

  Lax Vox
  Patricia is via Alberto ter Doest in aanraking gekomen met Lax Vox en is zich er daarna in gaan verdiepen. Na enkele specialisatie cursussen biedt Patricia Lax Vox aan de leerlingen van Het VocaalAtelier en koren aan. In het blog staan een aantal artikelen over Lax-Vox.

  Methodiek
  Bij het in 2015 opgerichte Universal Voice Institute van stemcoach, trainer en onderzoeker Alberto ter Doest heeft Patricia in oktober 2015 de allereerste workshop van UVS Level 1 gevolgd. In mei 2016 volgt ze de allereerste level 2. Het is een zeer praktische methode met veel handvatten die tot een betere klank en techniek leiden. Daarom krijgt UVS een vanzelfsprekende plaats in de zanglessen die Patricia geeft aan haar leerlingen en koren. Regelmatig volgt Patricia trainingen van Alberto en de vaardigheden te verbreden en up to date te houden. 

  Senioren zang
  Sinds een vijftal jaren verdiept Patricia zich in de ouder wordende stem en zich aan het specialiseren in het begeleiden van zangers van 50 jaar en ouder met een veranderende stem. Door een veranderende hormoonhuishouding, het stug worden van kraakbeen, het verminderen van het volume van spieren en weefsels en het minder stevig worden van spieren en weefselbanden is het nodig de zangtechniek aan te passen. 

  Diploma's
  Patricia Smulders is vijfvoudig gediplomeerd. Ze is o.a. conservatorium afgestudeerd voor de hoofdvakken: 

  • Zang
  • Schoolmuziek
  • Docent muziek op schoot®.
  • Certificate of Figure Proficiency (CFP) van Estill Voice International.
  • Post HBO opleiding koordirectie