Hoge C in Messe Sollenelle van Jean Langlais

Ter gelegenheid van het jubileum concert van Mark van Platen (pianist, organist en componist) als pianist en repetitor van het Philips’ Philharmonisch Koor heb ik als ‘ingevlogen’ sopraan enkele sopranen vervangen tijdens het concert vandaag en de Catharinakerk in Eindhoven. Dat er een hoge C in Messe Sollenelle van Jean Langlais voorkwam, wist ik bij aanvang niet. Hij stond gewoon tussen alle andere noten, de sopranen werden tweestemming genoteerd met de hoge |G”| erbij, dus zonder de hoge |C”’| had het stuk ook prachtig geklonken. Maar de uitdaging heb ik maar opgepakt. Dat de (hoge) |C”’|, die zowaar twee maal voorkomt in het stuk van Langlais, mij lukte maakte het feestje, dat fantastisch was georganiseerd en heel gezellig was, helemaal compleet. En ik was ook beste trots, zo vaak komt zo’n noot niet in een koorwerk voor.

Hoge C in Messe Sollenelle van Jean LanglaisHelemaal vanzelfsprekend gaat zoiets niet hoor! Ik heb er op mijn 55ste echt op moeten studeren en dan hangt het ook nog van het moment af. Maar dit was dan toch het resultaat, geniet maar even mee, zou ik zeggen:

Het programma was

F. Poulenc, Salve Regina | Jean Langlais, Messe Solennelle | Mark van Platen, After visiting Rothko | E. Elgar, My love dwelt in the northern land | B. Britten, Rejoice in the Lamb.

Dirigent: Béni Csillag | Orgel: Mark van Platen | Catharina kerk | 25 april 2015

Hoge C inMesse Sollenelle van Jean Langlais
Jubileum concert Mark van Platen 25-4-2015