Je stem onderhouden als zanger(es) – 4 tips!

Iedere zanger of zangeres heeft wel eens moeite met het controleren van zijn of haar stem. Raak ik wel de juiste noot of zing ik vals? Al dit soort vragen zijn begrijpelijk. Maar, door je stem beter te leren begrijpen en onderhouden kun je er véél meer uithalen als artiest. In dit artikel geven wij je 4 tips om je stem optimaal te hebben en te houden: je stem onderhouden als zanger, 4 tips:

Waarom moet je je eigenlijk je stem onderhouden als zanger?

Vergelijk het maar met je tanden poetsen. Je poetst je tanden iedere dag om ervoor te zorgen dat je een frisse adem hebt en ze gezond blijven. Je tanden poetsen nádat je een ontsteking of gaatje hebt doe je niet. Zo is het bijvoorbeeld ook met profvoetballers. Een profvoetballer traint en verzorgt zijn spieren. Iedere week heeft die meerdere behandelingen bij de physiotherapeut, die hem ook advies geeft hoe hij zelf zijn spieren in optimale conditie kan houden.

Zo werkt het dus ook bij het trainen en onderhouden van je stem. Zodat jij als vocalist, zanger of zangeres het meeste uit jouw stem kunt halen

1. Externe hydratatie is essentieel

Het is erg belangrijk om er zelf voor te zorgen dat je stembanden voldoende worden bevochtigd. Dit doe je door op regelmatige basis voldoende te drinken. Denk hierbij aan 8 glazen water per dag (geen frisdrank, koffie etc.- ook geen alcohol), maar ook een kauwgom of snoepje kan voor de nodige bevochtiging zorgen. Indien je in een droge omgeving woont kan een inhalator ook erg waardevol zijn.

Al met al is het belangrijk om je stembanden continue voldoende te hydrateren, zodat ze niet verdrogen. Let hierbij overigens op dat je keel niet schraapt. Dit is erg slecht voor je stembanden

2. Roken is slecht voor je stem

Laten we duidelijk zijn dat deze tip jou waarschijnlijk al duizenden keren is gegeven. En terecht, roken kan er voor zorgen dat je minder speeksel produceert en kan irritaties in je keel opleveren. Niet echt positief, als je je stem als je beste vriend wilt behouden. Als belangrijkste reden om niet te roken kan ik je meegeven dat roken er voor zorgt dat je longcapaciteit afneemt, waardoor je sneller buiten adem bent. En dat is juist wat we níet willen als we net voor de lange haal gaan op het podium, toch?

3. Geef je stem ook wat rust

Je stem is goud voor je waard, toch? Geef je stem dan ook af en toe wat rust. Als jij de hele dag aan het praten, zingen, oefenen etc. bent, dan gun jij je stem nauwelijks de kans om te herstellen van al het harde werken. Las af en toe pauzes in van 20 – 30 minuten, waarin je je stem bewust wat rust geeft.

Zo is het ook met optredens en met oefeningen. Als je 2 dagen achter elkaar oefent, neem dan een dagje rust. Moet je optreden? Doe het de dag erna ook rustig aan. Indien je je stem te zwaar belast kun je ervoor zorgen dat er schade ontstaat. En dat is wat je juist niet wil.

4. Geniet van salie- gember- of kamillethee

Veel theesoorten zijn goed voor je stem. Daarnaast is thee, zonder suiker, natuurlijk erg gezond en lekker. Afhankelijk van jouw smaak bepaal je welke jouw favoriete smaak is. De smaak van Saliethee kan bij veel mensen bijvoorbeeld niet tot goedkeuring rekenen, maar een vleugje ‘natuurlijke’ honing kan ervoor zorgen dat jij de smaak al veel meer waardeert. Laat je stem genieten van een glaasje thee per dag, daar kun je echt profijt van hebben in de toekomst.

Heb je wel eens moeite met hoge noten, met harde noten of met het inleven in een lied? Dan zijn de zanglessen bij Het Vocaalatelier in Eindhoven ideaal voor jou. Neem contact met ons op om te reserveren!

Interesse in meer tips: lees de zangtips voor beginners eens