Requiem Rutter

In december 2018 voeren Kamerata Zuid en Brabant Koor het Magnificat van Rutter uit in Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch.

Het is een feestelijk en vocaal aantrekkelijk stuk geschreven en afgerond in enkele drukke weken in 1990, voor kamerorkest, koor en twee solisten. De teksten zijn van het Latijnse traditionele Magnificat. Het tweede deel onderbreekt dit met de tekst van een Engels gedicht van een onbekende schrijver in een lyrisch: ‘Of a rose, a lovely rose’. Rutter wilde hiermee het Magnificat uitbreiden.

Muziek

Rutter brengt in het Magnificat elementen uit Latijns-Amerikaanse muziek in, wat in het hele stuk in de instrumentatie, harmonieën gepuncteerde ritmes en syncopen te horen is. Rutter bracht tijd door in Spanje, Mexico en Puerto Rico waar hij veel muziek hoorde die op feestdagen op straat gespeeld werd. De de feestelijke elementen en sfeer van deze muziek heeft hij in het Magnificat gebruikt. Maar er is ook een Gregoriaanse melodie is te horen in het Sanctus en er zijn stukken is gebaseerd op gezangen voor de katholieke mis en de Engelse Evensong.
Soms klinkt een lied als een ballad zoals het ‘of a Rose’, of lijkt het op filmmuziek en daarna swingt het weer. Allemaal aaneen gewoven in een aantrekkelijk en aangenaam, aantrekkelijk geheel.

Het Brabant koor is een professioneel concertkoor dat huist in Brabant en uitvoeringen heeft in Brabant en daarbuiten met professionele orkesten uit binnen en buitenland. Fijn om daarin de mooiste orkestwerken voor koor te zingen.

Luisteren

Luister naar de live opname met Frank Adams, dirigent; Kamerata Zuid; Heleen Bongenaar sopraan solist; Klaartje van Veen alt solist.
En: Brabant Koor