Petite Messe Solennelle – Rossini

Op 18 juni en 19 juni 2016 uur is de ‘Petite Messe Solennelle’ van Gioacchino Rossini uitgevoerd met fameuze opening met het harmonium in een fraai kleine en professionele bezetting. Vele kwamen luisteren, dit stuk is altijd een feest!

Brabantkoor, piano, harmonium en 4 solisten
o.l.v  Louis Buskens
18 juni: Muziek in de Cathrien, Eindhoven
19 juni: Grote Kerk ‘s-Hertogenbosch

Achtergrond ‘Petite Messe Solennelle’

Petite Messe Solennelle - Rossini - Eindhoven
In 1863 schreef Gioacchino Rossini zijn Petite Messe Solennelle voor klein vierstemmig koor van 12 leden (vrouwen, castraten en mannen) inclusief vier solisten, twee piano’s en een harmonium, in opdracht van de graaf Michel-Frédéric Pillet-Will. De première van deze oorspronkelijke versie was op 14 maart 1864 in de privé kapel van de graaf in Parijs. Door deze opdracht kon Rossinni zich onttrekken aan het feit dat er in die tijd nog steeds geen vrouwenstemmen in de kerk werden toegelaten. Rossini schijnt een voorkeur gehad te hebben voor dit origineel maar is 3 jaar later toch begonnen aan de orchestrering ervan.

rossini

Het oorspronkelijke stuk voor twaalf stemmen, twee piano’s en harmonium is zo onderscheidend en tegelijk zo passend bij de situatie waarvoor het is gemaakt, dat velen vinden dat in de in 1866-’67 gemaakte zetting met orkest de oorspronkelijke, bijzondere kleurigheid verloren gaat. Bovendien werd de orkestversie toen uitgevoerd met mannen en jongensstemmen. Rossini overleed 3 maanden na de voltooiing, op 77 jarige leeftijd, en heeft de première in 1969 met orkest, jongens- en mannenstemmen, niet meer gehoord.

Op 18 en 19 juni 2016 zal het origineel klinken, met piano, harmonium, solisten en koor in Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch.
Weliswaar met maar 1 piano en in iets grotere koorbezetting: de ruimte is groter dan toen, de piano’s (vleugels) zijn tegenwoordig luider en geavanceerder dan toen, en castraten zijn tegenwoordig vervangen door vrouwen (alten). In deze tijd een vanzelfsprekende aanpassing op het origineel die het klankbeeld ten goede komt.

Koop voor het concert van zondag 19 juni in ‘s-Hertogenbosch kaarten voor €10 (in plaats van 20 euro aan de kassa) op de leslocatie van Het VocaalAtelier.