Philzuid en Brabant Koor met The Planets van Gustav Holst

Op herhaling

Daar gaan we weer! Philzuid en Brabant Koor met The Planets van Gustav Holst. De dames van het Brabant Koor in het 7e en laatste deel van The Planets: Neptunes. Een gebleken succesformule, deze samenwerking. Bekijk ook eens de recensie uit 2016 van Marjolein Sengers met Gary Walker op de bok. Deze week, op 26 en 27 januari 2024 met Duncan Ward, dirigent.

Achtergrond The Planets

The Planets is een orkest suite bestaand uit 7 delen en is gecomponeerd tussen 1914 en 1916. Elk van de 7 delen van de suite is vernoemd naar een planeet in ons zonnestelsel die op het moment van componeren bekend waren, maar de planeet Aarde zit niet in de suite. Holst heeft zich voor de suite laten inspireren door een boek van theosoof en astroloog Alan Leo. Elk hoofdstuk in het boek beschrijft 1 planeet, elk deel van de suite geeft de stemming van een planeet weer.

Fade-out

Het laatste deel van de suite ‘Neptunus’ is één van de eerste muziekwerken in de muziekgeschiedenis dat een fade-out einde heeft. Holst schrijft voor dat het vrouwenkoor in dit laatste deel in een kamer naast de concertzaal dient te worden opgesteld waarbij de deur ervan zachtjes moet worden gesloten als de laatste maat van het stuk klinkt. De strijkers dienen tegelijkertijd zo te spelen dat ze afglijden van zacht tot onhoorbaar. Het is een magisch effect dat de suggestie wekt dat de luisteraar ons zonnestelsel verlaat.

Vanaf de première tot heden is de suite één van de meest uitgevoerde Engelse muziekstukken, er zijn vele opnames van gemaakt en het werk heeft een grote invloed op andere muziekwerken gehad. De eerste complete uitvoering van de suite vond plaats op 15 november 1920 door het London Symphony Orchestra.

Na de laatste spectaculaire 8 minuten van de avond, waarin Gustav Holst de planeet Neptunes muzikaal beschrijft, eindigt alles met de serene en langzaam uitstervende klanken van Neptunes, gezongen door het dameskoor.

Derde keer

De eerste keer dat ik dit vrouwenkoor zong was in de jaren ’90 in het Muziekgebouw Eindhoven. Het laatste deel van The Planets, Neptunes, was een onderdeel van de show van Hans Lieberg. We stonden toen met 8 vrouwen op de gang bij geopende deuren boven in de zaal van Muziekgebouw Eindhoven. Hans Lieberg speelde het laatste stuk van Neptunes op de piano en wij, 8 jonge studenten zongen het volledige 8 stemmige koor! Ik was bijna klaar met mijn conservatorium studie en nam sopraan 1 van koor 1 voor mijn rekening.
In 2016 zong ik sopraan 1 van koor 2. En deze keer met Philzuid en collega’s van het Brabant Koor met The Planets van Gustav Holst, zing ik sopraan 2 van koor 2.
Het is eigenlijk altijd een feest!

Programma

Er klinkt meer muziek van Philzuid deze twee avonden:

Britten – Fanfare for st. Edmundsbury
Purcell – Chacony in G
Britten – Nocturne
Holst – The Planets met in het laatste deel Neptunes: het vrouwenkoor.

Te horen op:

  • 26 januari 2024 in Muziekgebouw Eindhoven.
  • 27 januari 2024 in Theater aan het Vrijthof Maastricht in het kader van “Britse componisten dag”.