The Planets – Gustav Holst – Philharmonie Zuidnederland – Brabant Koor

The Planets - Gustav Holst - Philharmonie Zuidnederland - Brabant Koor
Recentie The Planets Holst

“De vrouwen van het Brabant Koor waren onzichtbaar en hadden weinig te zingen, maar wát ze zongen had grote impact“, aldus Marjolein Sengers in haar recensie over ons kleine 8 stemmig back-stage vrouwenkoor, dat sereen klinkt aan het slot van het laatste deel van The Planets – Gustav Holst, met de naam ‘Neptunus’. Recensie Eindhovens Dagblad 30 april 2016.

Very good choir in a very tricky piece” en “Even better than yesterday“, zegt dirigent Gary Walker na de generale en na het laatste concert met de Philharmonie.

Het was een buitengewoon prettig en kwalitatieve muzikale ervaring met gezellige collega’s.

Te horen geweest op 30 april en 1 mei 2016 in Muziekgebouw Eindhoven en Chassé Theater Breda.
The Planets – Gustav Holst | Philharmonie Zuidnederland | vrouwen Brabant Koor | dirigent Gary Walker

Achtergrond The Planets

The Planets is een orkest suite bestaand uit 7 delen en is gecomponeerd tussen 1914 en 1916. Ieder van de 7 delen van de suite is vernoemd naar een planeet in ons zonnestelsel die op het moment van componeren bekend waren, maar de planeet Aarde zit niet in de suite. Holst heeft zich voor de suite laten inspireren door een boek van theosoof en astroloog Alan Leo. Elk hoofdstuk in het boek beschrijft 1 planeet, elk deel van de suite geeft de stemming van een planeet weer.

Het laatste deel van de suite ‘Neptunus’ is één van de eerste muziekwerken in de muziekgeschiedenis dat een fade-out einde heeft. Holst schrijft voor dat het vrouwenkoor in dit laatste deel in een kamer naast de concertzaal dient te worden opgesteld waarbij de deur ervan zachtjes moet worden gesloten als de laatste maat van het stuk klinkt. De strijkers dienen tegelijkertijd zo te spelen dat ze afglijden van zacht tot onhoorbaar. Het is een magisch effect dat de suggestie wekt dat de luisteraar ons zonnestelsel verlaat.

Vanaf de première tot heden is de suite één van de meest uitgevoerde Engelse muziekstukken, er zijn vele opnames van gemaakt en het werk heeft een grote invloed op andere muziekwerken gehad. De eerste complete uitvoering van de suite vond plaats op 15 november 1920 door het London Symphony Orchestra.

Meer informatie

Patricia is een zeer ervaren koorzanger met een brede expertise en grote repertoire kennis. Ben je geïnteresseerd om zangles van haar te krijgen dan horen we graag van je!