Universal Voice System level 1

Universal Voice System level 1 studiedagen

Vandaag en morgen is de allereerste Universal Voice System level 1 cursus van start gegaan en ik ben erbij geweest!
Alberto ter Doest is (samen met een klein team) de samensteller en docent van deze cursus. Het is een systeem voor stemgebruik dat de stem indeelt in 4 stemkarakters. Uitgangspunt zijn 8 klankeigenschappen en elk stemkarakter kent 4 basisprincipes. Met deze elementen kun je elke gewenste vocale klank maken die er bestaat. Belangrijk element van de wijze van werken is dat je als docent leert de klank te beschrijven (en voor te doen) die je hoort en waarvan je graag wilt dat de leerling die maken zal. Uitgangspunt is dat de verschillende stamkarakters andere klankeigenschappen hebben.

 

De 4 basis stemkarakters zijn: Speech, Belting, Classical/Legit en Falsetto en er zijn 8 klankeigenschappen. Bijvoorbeeld: de klankeigenschappen van klassiek zingen zijn: een warme/donkere klank, helder en vrij; Klankeigenschappen van belten zijn: helder, luid en scherp. Blijf je warm zingen als je aan het belten bent dan kom je niet echt in een belting geluid uit, en zal het ook niet prettig voelen. Dus werk je aan het veranderen van de warme/donkere klank naar een scherpere klank. Met de klankeigenschappen ga je dus aan het werk, en natuurlijk zijn er vele tussenvormen mogelijk zodat je keuzes kan maken binnen het stuk dat je zingt zodat het klinkt binnen de stijl en zoals jij graag wil dat het klinkt.
Het systeem is dus allesbehalve zwart/wit, of strak gekaderd, maar geeft je veel ruimte eigen keuzes te maken in de klank die je wilt hebben in een bepaald stuk. Dus kom je snel in tussenvormen terecht of in het wisselen tussen verschillende karakters. En door te werken vanuit de stemkarakters en klankeigenschappen voorkom je als docent dat je een anatomie les geeft en ‘in doe alsof’ aanwijzingen vervalt (waar ik toch al niet zo’n voorstander van ben).

 

In de loop van 2016 komt het boek en eBook uit van het Universal Voice System. Daarin geeft Alberto alles prijs, met oefeningen, luistervoorbeelden en chromatisch stijgende begeleidingen om de oefeningen te kunnen doen. En dat is super! er is geen voorbehoud dat je eerst cursussen moet volgen. Iedereen kan en mag dat boek kopen. Als het er is zal ik het zeker melden en ga dan maar zelf ontdekken of het iets voor je is….