• Er zijn erg veel vragen rondom Lax Vox. Wat is het precies? Waarom is het nuttig? En, wat is het verschil tussen de Lax Vox methode en de reeds langer bekende methoden? Specialist Patricia Smulders van Het VocaalAtelier in Eindhoven legt het aan je uit.

  Lax Vox richt zich specifiek op het gebruik van de adem in relatie tot het stemgeven. Het is een uitstekende aanvulling naast bestaande methoden. Zingen in het algemeen is een combinatie van verschillende aspecten zoals houding (steun), klinkers, toon, adem, en zo meer. Voorwaarden die tegelijk samenvallen tot één mooi klinkend resultaat als we zingen. We kunnen binnen in onszelf niet zien wat er gebeurt, we hebben een matig gevoelscontact in de keelholte en luchtwegen. Door veel training leer je als zanger herkennen wat je doet, en ontwikkel je een gevoel, maar we kunnen tijdens het stemgeven eenvoudigweg niet bij onszelf naar binnen kijken dus is leren zingen heel wat anders dan leren schrijven. Bij het zangonderwijs en bij spraaklessen maken we voornamelijk gebruik van het luisteren naar de klank, naar het kijken naar activiteit, spierspanning en de houding van ons lichaam en monitoren hoe het stemgeven voelt. Meer over Lax Vox

  Het VocaalAtelier docent Patricia Smulders

  Lax Vox concentreert zich op het gebruik van de adem, de basis van het zingen en spreken. Zonder adem geen geluid. Door te zingen door een slangetje waarvan het uiteinde in een flesje met water zit, kunnen we spelen met de adem. Het gaat dan om de balans tussen hoe hard we werken op de uitademing (ademdruk) en hoeveel adem we geven (ademstroom). Twee aspecten die ook op het niveau van de stemplooien aanwezig zijn als we geluid maken. Blaas maar eens flink door een heel kleine opening tussen je lippen en daarna met een ruime opening. Bij het eerste druk je de lucht door de lippen, je voelt de buikspieren werken en je wangen staan bol, bij de tweede stroomt de lucht heel makkelijk uit. Blazen we door een slangetje in een flesje water kunnen we de adem zien stromen door de bubbels die ontstaan en voelen we spieren werken om door de slang uit te ademen door de weerstand die het water veroorzaakt. Met Lax Vox kunnen we de ademstroom en ademdruk  beïnvloeden door de diepte van de slang in het water te variëren. Zo werkt het: als de slang dieper in het water zit veroorzaakt dat bij uitademing meer ademdruk: je moet namelijk wat meer werken op de uitademing omdat je meer weerstand van het water krijgt. Doe je het slangetje er maar een klein stukje in dan heb je minder weerstand en kan de adem makkelijker uit stromen.

  Balans en de klankkwaliteit

  Zowel de ademstroom als de ademdruk hebben op iedere toonhoogte een bepaalde balans nodig. Als die balans optimaal is kan de klank zich ontwikkelen. Een andere toonhoogte vraagt weer een andere balans. Dit principe is altijd aanwezig rondom de stemplooien als we stemgeven, dat merken we amper maar het is er wel. Door de ademdruk en ademstroom buiten ons lichaam te verplaatsen met Lax Vox hebben we de mogelijkheid de ademdruk en ademstroom te sturen naar een optimale balans en zo ons lichaam te leren een betere balans te vinden. Coaching erin is wel nodig, zo krijg je een op de persoon afgestemd programma en kunnen specifieke vragen en onderwerpen worden doorgenomen. Je kan Lax Vox dus altijd naast de eigen zangles of zang activiteiten gebruiken. Het is niet nodig om zangles te hebben (gehad) het enige wat nodig is dat je graag wilt dat jouw klankkwaliteit en omvang verbetert. Het past ook nog eens bij elke muziekstijl en les methode.

  Interesse in onze Lax Vox lessen?

  Bij Het VocaalAtelier in Eindhoven kan je al jarenlang terecht voor de Lax Vox methode. Wij hebben reeds al velen zangers, sprekers en koren succesvol geholpen. Bent u benieuwd wat de Lax Vox methode voor u of uw groep kan betekenen? Neem dan contact op met ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.