Vrouwen Vocaal Ensemble zingt in repertoiredag vrouwenkoor

Vrouwen Vocaal Ensemble zingt tijdens repertoiredag vrouwenkoor

Door: Monica de Bot, leerling VocaalAtelier en alt in het Vrouwen Vocaal Ensemble

Repertoiredag vrouwenkoor

Samen zingen: Hoe goed is dat voor lijf en leden? Sterker nog: het is balsem voor de ziel! Pril zijn we in november 2017 bij het Vrouwen Vocaal Ensemble van Patricia gestart: met zes zangeressen komen we iedere week bij elkaar en oefenen onder haar leiding. Ons repertoire en onze technische zangkwaliteiten groeien, en dat is een van onze grote wensen bij het Vrouwen Vocaal Ensemble: zelf beter zingen, mooi samen zingen en muziek maken.

Repertoiredag voor vrouwenkoor georganiseerd door Koor&Stem Belgie op 3 maart 2018Repertoiredag vrouwenkoor georganiseerd door Koor&Stem België op 3 maart 2018

Ensemble betekent samen. Samen groeien tot een homogene koorklank. Hoe beter je met elkaar overweg kunt en elkaar kent, hoe beter dat is voor je samenklank tijdens het zingen. Wat is er dan nog leuker om samen een repertoiredag voor vrouwenkoren te gaan volgen ? Met ons zessen reden we op zaterdagochtend 3 maart in twee Fiatjes Panda naar Antwerpen om er een lange en leuke zangmiddag te beleven met een twintigtal Belgische zangeressen onder leiding van de sympathieke dirigent en componist Ludo Claessen. We maakten kennis met een zestal goed in het gehoor liggende, melodieuze composities. twee stemmig en met pianobegeleiding.

Muziek voor vrouwenkoor

De partituren werden verkend en hulpvaardig begeleid bij het van het blad zingen van de niet altijd even makkelijke partijen. We waren redelijk tevreden met het klinkend resultaat, de organisatie had een goede keus had gemaakt uit de  grote voorraad muziek voor vrouwenkoren. Onder andere muziek van Belgische componisten uit de vorige en deze eeuw, waaronder een lied van Ludo zelf dat hij voor de bruiloft van zijn dochter had geschreven. De sfeer was ongedwongen en collegiaal. En voor ons Eindhovense ‘vrouwen vocaal ensemble’ met ‘onze eigen Patricia als dirigent is dit voor onze saamhorigheid een geweldige opkikker!

Vrouwen Vocaal Ensemble van Het VocaalAtelier

Eind april 2018 geeft het Vrouwen Vocaal Ensemble de eerste presentatie met een zeer afwisselend a-capella programma met stukken van Arcadelt, Brahms, Jetse Bremer en een Ierse traditional. Tijdens de repetities werken we aan samenklank en ensemblescholing. Ook stemvorming staat centraal, je leert echt beter (samen-)zingen. Het Vrouwen Vocaal Ensemble is een initiatief van het VocaalAtelier en bestaat uit leerlingen en niet leerlingen.

Wie weet staat seizoen 2018-2019 in het teken van het repertoire van de repertoiredag van Koor&Stem:
– Bob Chilcott: 5 songs for uppervoices
– Joseph Ryelandt: Vijf gelijkstemmige koren
– Rudi Tas: Seven Blake Songs
– Ludo Cleassen: When music is deep in your heart

Repertoiredag voor vrouwenkoor georganiseerd door Koor&Stem Belgie op 3 maart 2018

 

Zou je met het Vrouwen Vocaal Ensemble willen mee zingen en heb je koorervaring? Wij repeteren op maandagmiddag tussen 15:45 en 18:00 uur in Eindhoven. We kunnen in elke stem (sopraan, mezzo en alt) nog iemand gebruiken. Kijk voor meer informatie op de Vocaal Ensemble pagina en stuur een bericht of bel als je meer wilt weten.

Koor&Stem ondersteunt koren en zangers, brengen zingende mensen samen, promoot het koorleven. Het is een Belgische organisatie en huist in Antwerpen.