Het VocaalAtelier

Over mij

Patricia Smulders, (BA) Bachelor of Arts, is meervoudig gediplomeerd. Ze is zanger, docent zang, koordirigent, docent (school-)muziek, docent muziek op schoot® en heeft een diploma van Estill Voice International. Ze schoolt zich voortdurend bij op het gebied van koordirectie en zangmethodiek. Patricia werkt als sopraan, dirigent en docent zang. Daarnaast treedt ze op als koorcoach en workshopleider.
Zangles in Eindhoven bij VocaalAtelier, Vocaal Ensemble, Lax Vox, Koorcoaching en kinderzangles. Meer dan 20 jaar ervaring staat klaar!

Docent zang

Patricia heeft solozang gestudeerd bij Xenia Meijer en bij Maria Acda. Methodiek heeft ze gestudeerd bij Cora Peeters en Alberto ter Doest.
Patricia behaalde het diploma Hoofdvak Solozang door het geven van een gevarieerd soloprogramma met aan de piano Ben-Martin Weijand. De afstudeerscriptie had als onderwerp: ‘zangles aan koorzangers’.
Patricia geeft sinds 2006 zangles bij Het VocaalAtelier en geeft geregeld zanglessen op de Musicalschool van het CKE en bij Fontys Hogescholen.

Docent Muziek

Patricia is gediplomeerd Docent Muziek en heeft gestudeerd bij oa. Hans van den Brand in Tilburg. Tijdens de studie heeft Patricia 4 jaar het vak solozang bij Hans Smout en Marianne Klep afgesloten met een soloconcert. De afstudeer scriptie behandelde de muzikale en vocale ontwikkeling van kinderen.
Ze heeft als vakleerkracht muziek een aantal jaren gewerkt in het speciaal onderwijs en op het CKE. Bij Kunstfactor/Unisono heeft Patricia 10 jaar lang gewerkt als landelijk coördinator voor zingen met kinderen op kinderopvang en het basisonderwijs en als vooronderzoeker cultuureducatie.

Koordirectie

Momenteel volgt Patricia de opleiding Vocal Leadership module 3 aan Codarts. Ze heeft onder andere koordirectie lessen gehad van: Fokko Oldenhuis, Rob Vermeulen (Applicatie Opleiding koordirectie HKU), Annemiek van der Ven, Louis Buskens, Martien van Woerkom en Hoite Pruiksma. Ze heeft in de loop der jaren meerdere koordirectie diploma’s behaald. Drie maal volgt ze in het Verenigd Koninkrijk de koordirectie summerschool onder leiding van Amy Bebbington, koordirigent en doctor of Musical Arts om kennis te maken met de Engelse koorpraktijk. Drie maal volgt ze de Kurt Thomascursus voor koordirigenten: level B, C in de jaren ’90 en niveau 1 voor muziekprofessionals in 2021 met als doel met repertoire kennis te maken er eraan te werken.
Patricia heeft gedurende 10 jaar enkele vaste koren en 2 kinderkoren geleid. Patricia heeft het Gestels Vocaal Ensemble geleid en is muzikaal leider van het vrouwen projectkoor. Ze werk ook af en toe als plaatsvervangend dirigent.

Estill Voice

Patricia heeft het diploma ‘Estill Voice International’s Certificate of Figure Proficiency (CFP)’ behaald door het succesvol doen van het Estill Voiceprint examen. Ze heeft het CFP examen gedaan bij Alberto ter Doest en EVT trainingen gehad van Anja Kwakkestein, Alberto ter Doest en Marleen van Dijk.
De Estill Voice methode kent een aantal zeer praktische handvatten die als vanzelfsprekend geïntegreerd worden in de zanglessen, bij koren en koorcoaching.

Lax Vox

Patricia is via Alberto ter Doest in aanraking gekomen met Lax Vox en is zich er daarna in gaan verdiepen. Na enkele specialisatie cursussen biedt Patricia Lax-Vox aan de leerlingen van Het VocaalAtelier en koren aan. In het blog op deze website staan een aantal artikelen over Lax-Vox.

Methodiek

Bij het in 2015 opgerichte Universal Voice Institute van stemcoach, trainer en onderzoeker Alberto ter Doest heeft Patricia in oktober 2015 de allereerste workshop van UVS Level 1 gevolgd. In mei 2016 volgt ze de allereerste level 2. Het is een zeer praktische methode met veel handvatten die tot een betere klank en techniek leiden. Daarom krijgt UVS een vanzelfsprekende plaats in de zanglessen die Patricia geeft aan haar leerlingen en koren. Regelmatig volgt Patricia trainingen van Alberto en de vaardigheden te verbreden en up to date te houden. Ook heeft ze voordat ze examen deed twee maal de level 1 en 2 cursussen gedaan van Estill Voice en methodieklessen en methodiekcursussen gevolgd bij collega Anja Kwakkestein.

Senioren zang

Sinds een aantal jaren verdiept Patricia zich in de ouder wordende stem en zich aan het specialiseren in het begeleiden van zangers van 50 jaar en ouder met een veranderende stem. Door een veranderende hormoonhuishouding, het stug worden van kraakbeen, het verminderen van het volume en kracht van spieren en weefsels en het afnemen van het volume van spieren en weefselbanden is het nodig de zangtechniek aan te passen. Met als doel de klankleur te bewaken en verlies van flexibiliteit en hoogte te beperken.

Diploma’s

Patricia Smulders is afgestudeerd in de hoofdvakken

  • Solo zang (BA)
  • Applicatie Opleiding Koordirectie HKU
  • Post HBO Koordirectie Fontys
  • Schoolmuziek (docent muziek) (BA)
  • Docent muziek op schoot® (post-HBO)
  • Certificate of Figure Proficiency (CFP), diploma van Estill Voice International