Zangles voor kinderen; dit is wat je moet weten

Wanneer jouw kleintje er klaar voor is om op zangles te gaan, is het enorm belangrijk dat hij of zij bij een goede zangdocent terecht komt. Zangles is bij Het Vocaalatelier in Eindhoven al mogelijk vanaf de kleuterklas. Het is een aanvulling op de huidige muzieklessen op school, maar het zingen staat centraal. Er zijn een aantal belangrijke factoren waar op gelet moet worden tijdens zangles voor kinderen. Wij hebben deze punten voor jullie verder uitgelegd en uitgewerkt in deze blog, zodat jouw kleintje binnenkort een proefles kan komen volgen!

Stemgebruik kinderen

Bij kinderen komt het regelmatig voor dat ze hees zijn, deze heesheid wordt vaak behandeld door een logopedist. Kinderheesheid komt doordat de stembanden niet goed sluiten. Soms komt de heesheid door verkeerd stemgebruik, sommigen kinderen hebben hier last van na een fikse verkoudheid of een kinderfeestje, maar vaak komt het ook voor dat het een gewoonte is. Belangrijk is dat hij/zij de stembanden niet verder gaat forceren en behandeling hiervoor is noodzakelijk. Hierbij wordt er gelet op de ademhaling en verschillende stem hygiëneregels. Het is enorm belangrijk dat bij de zangles voor kinderen zij een goede zangtechniek aangeleerd krijgen, zodat de heesheid en andere problemen zullen verdwijnen.

Ontwikkeling muzikaliteit

‘Het zit hem in de genen’ is vaak een uitspraak die je hoort met kinderen met een zangtalent. Helaas is niks minder waar, genen spelen namelijk absoluut geen rol bij het herkennen van bepaalde tonen en zangmethoden. Wel spelen ze een rol bij de mate van muzikaliteit van jouw kleintje, dit is namelijk voor een deel erfelijk. Het draait allemaal om veel oefenen samen met een goede en ervaren zangcoach. Met name regelmaat is erg belangrijk, wanneer er slechts een keer per maand een uurtje geoefend wordt zul je weinig ontwikkeling opmerken, maar wanneer jouw kind wekelijks bezig is met zang en muziek zullen ze er steeds beter in worden. Ook kun je dit thuis op een speelse manier oefenen door bijvoorbeeld aan tafel een ritme samen na te spelen, te luisteren naar verschillende muziekstijlen, organiseer een talentenavond zoals The Voice Kids of schaf een spel aan waarbij kinderen bekende liedjes kunnen nazingen. Door het op een speelse manier te oefenen ziet het kind het niet als een verplichting, maar als een leuke activiteit waarbij hij/zij zichzelf ook nog eens muzikaal ontwikkelt.

De ontwikkeling van het gehoor

In de vijfde maand van de zwangerschap ontwikkelt jouw kleine spruit al zijn/haar gehoor. Ze kunnen vanaf dat moment verschillende geluiden waarnemen en horen. Wanneer ze 4 tot 6 maanden zijn kunnen ze verschillende geluiden onderscheiden, pas later gaan ze geluiden ook daadwerkelijk begrijpen. Muziek en het zingen van liedjes kan dan ook het aanleren van spraak bevorderen. Ze leren hierdoor goed te luisteren en dit heeft een positief effect op de taalontwikkeling. Maar niet alleen muziek luisteren is leuk voor kinderen, maar het maken ervan natuurlijk ook!

Interpretatie van tekst

Een simpel kinderliedje moet niet moeilijk zijn, maar wat als ze teksten met een betekenis moeten gaan zingen. Voor een volwassenen wordt er vaak gezegd dat hij/zij zijn gevoel in zijn stem moet leggen. Voor een kind is dit natuurlijk een stuk moeilijker, het draait hierbij allemaal om inleven en het uitleggen van de tekst voordat er gezongen wordt. Er wordt besproken waar de tekst over gaat en spelenderwijs leren kinderen zich hierdoor beter inleven en dus ook verschillende zangmethoden en –technieken te gebruiken.

Wanneer je op zoek bent naar een ervaren en professionele zangdocent om jouw kinderen zangles te geven in de omgeving Eindhoven, ben je bij Het Vocaalatelier aan het goede adres voor kinderzangles. Boek nu geheel vrijblijvend een proefles of neem contact op over de verschillende mogelijkheden.